Міцелій Глива лимонна, 10 г
Глива лимонна — по праву входить до числа найцікавіших грибних різновидів. Вона привертає увагу незвично яскравим забарвленням капелюшків і витонченою конічною формою плодових тіл. Лимонна глива дуже приваблива і швидко росте, в групах, з тонкими ніжками та воронкоподібними жовтими шапками, поверхня капелюшки суха, яскраво-жовта, з віком вона вицвітає і набуває рудувато-жовтого відтінку. Ніжки білі або жовтуваті. Легко вирощується за допомогою соломи, тирси, картону та іншого субстрату, що містить целюлозу. У природі виростає на деревах листяних порід, в основному на в'язах, сухостої, зрідка на березі та тополі, в періоди дощів відбуваються піки плодоношення.
ІНСТРУКЦІЯ З ВИРОЩУВАННЯ
Гливу вирощують на деревних колодах в теплицях або підвалах, в тінистих місцях на присадибній ділянці.
Вирощування грибів на деревині (екстенсивний спосіб).
Свіжозрубані стовбури осики, тополі або дуба розпилюють на колоди завдовжки 30-40 см і діаметром 15-25 см. У підготовлених відрізках свердлять отвори глибиною 4-5 см і діаметром 2 см або роблять надпили по всій площі, або зарубки сокирою. У ці отвори кладуть трохи міцелію, після закривають шматочками кори, трісками, тирсою або мохом, щоб грибниця не вивалювалась з них. Повітря в приміщенні повинне бути не сухим, з відносною вологістю 90%. При меншій вологості можна розбризкувати воду. Через 2-3 місяці міцелій гриба пронизує всі колоди. Надалі їх можна винести з приміщення і кожну колоду прикопати в землю на глибину 10-15 см в затінене місце, куди не потрапляють прямі сонячні промені, а можна висаджувати відразу в саду, до того ж в будь-який час року, навіть взимку.
Морозів міцелій не боїться. У цей період необхідно поливати колоди. Гриби, висаджені на деревині, ростуть 5-6 років.
Одного упакування міцелію досить на 50 кг деревини.
Вирощування грибів на рослинних рештках (інтенсивний спосіб).
Як субстрат використовується солома або лузга соняшника. Солома і лузга повинні бути хорошої якості, без ознак гниття і цвілі. Перед обробкою солому бажано подрібнити, в домашніх умовах досить буде подрібнення до 3-7 см. Подрібнення робить солому компактною і більш доступною для ферментів міцелію. Для домашніх умов можна використовувати прості варіанти пастеризації, наприклад, окропом. Субстрат заливають водою з температурою 80-90°C і витримують 3-4 години для лушпиння або 7-8 годин для соломи. Потім воду зливають, а субстрат (солома або лузга) повинен охолонути до температури 20-30°C. Перед посівом міцелію і наближено визначають вологість субстрату — якщо стиснути субстрат в руці, то між пальцями повинні проступити крапельки води, що відповідає оптимальній вологості субстрату - 70%. При перезволоженні вода буде стікати цівками. Охолоджений і відтиснутий субстрат перемішують з міцелієм. Готовий компост помістити в поліетиленовий прозорий мішок. Зав'язати. Для повітрообміну зробити по всій площі пакета кілька надрізів розміром 3-5 см. Вийшов готовий грибний блок.
Пророщування міцелію триває 15–18 діб при температурі 14–28°C. При плодоношенні використовується природна та активна вентиляція.
Освітлювати субстратні блоки слід тільки під час плодоношення, а на відкритих ділянках і в приміщеннях з вікнами нормальним вважається режим день — ніч. У тих місцях, де з'явилися зачатки плодових тіл, акуратно роблять надрізи плівки. Плодоношення проходить хвилями 2-3 тижні через 5-7 днів між хвилями. Найбільший урожай приносять перші три хвилі. Урожайність 35-40% від ваги субстрату.
Норма витрати - 2% міцелію від загальної маси зволоженого, запареного субстрату.