Міцелій Печериця великоплідна, 10 г
Печериця великоплідна — це гриб-делікатес, який використовують для приготування великої кількості страв. Дуже смачними є саме молоді гриби. Капелюшок має форму яйця, до 10 см в діаметрі. На ній є горбок. Відтінок коричнево — іржавий, з лусочками. Ніжка до 6 см у висоту, біла. Трохи роздута. М'якуш білий, червоніє на зрізі. Вирощувати можна, використовуючи компост різних складів і якісний міцелій. Урожайність дуже висока, на присадибній ділянці розводити гриби можна з ранньої весни до кінця осені.
ІНСТРУКЦІЯ З ВИРОЩУВАННЯ
При вирощуванні печериць використовуються наступні склади компосту:
Варіант 1. Солома свіжа, суха - 12 кг, пташиний, кінський або коров'ячий гній (свіжий) - 8 кг, час підготовки - 24-26 днів.
Підготовка компосту.
Пошарово укладаючи солому і гній, утворюємо штабель (бурт). Після укладання бурт щодня поливають, не даючи йому пересихати, консистенцію болота утворювати не потрібно. Обертати таким чином, щоб зовнішні шари бурту знаходились всередині, а внутрішні — зовні 4-5 разів протягом всього періоду підготовки субстрату. Ознакою готовності субстрату є зникнення запаху аміаку. Готовий компост укладається в грядки (відкритий ґрунт) шаром не менше 10 см, в ящики та поліетиленові мішки — шаром не менше 20 см.
Варіант 2. Не потребує підготовки. 20 кг готового перегною (гній, що пролежав понад рік, без запаху аміаку) будь-якого, крім свинячого.
Норма посадки.
Глибина посадки 5-7 см. Посів проводиться пучками міцелію в лунки на відстань 15-18 см одна від одної. На час росту міцелію грядка страхується від пересихання соломою або мішковиною. Після розростання міцелію (12-15 днів) поверхню компосту вкривають покривною землею (ґрунтом, змішаної з торфом у співвідношенні 1:1 або просто городній ґрунт) висотою 2 см (6-7 кг).
Плодоношення.
Оптимальний температурний режим +16-29°C, режим освітлення день — ніч або 4 години на добу в закритих приміщеннях, сприятлива вологість повітря повинна бути не нижче 85% (при необхідності крапельний полив). Приблизно через 20-30 днів з'являться перші гриби. Плодоношення протікає хвилеподібно і триває протягом 6 тижнів, період між хвилями 7-10 днів. Врожайність 18 кг за три хвилі.
Норма витрати.
Одне упаковування розраховане на 20 кг компосту.
Вирощування шампіньйонів на присадибній ділянці.
На відкритих ділянках печериці ростуть в тінистих місцях, в півтіні — під деревами, кущами, в малиннику, на грядках полуниці, з затінених сторін за господарчими будівлями та парканами, де їм не можуть пошкодити прямі сонячні промені. Ґрунту на площі 2,5-3 кв. м необхідно розпушити. При цьому бур’яни, коріння трав, якщо вони не шкодять іншим культурам, видаляти не потрібно. На розпушену поверхню посіяти міцелій. Потім зверху рівномірним шаром 5-7 см розсипати компост. Плодити грибниця почне через 2-2,5 місяці, до цього часу видимих змін на поверхні ґрунту не помітно. Плодоношення триває в період з ранньої весни до пізньої осені. Протягом усього цього періоду печериці можна висаджувати. Врожайність культивованої печериці дуже висока — з 1 кв.м до 12 кг грибів за місяць.
Увага! Дуже важливим фактором для успішного вирощування грибів є кислотність ґрунту. Для печериці оптимальне значення кислотності pH = 7-7,5. Більш кислий ґрунт (число pH менше) необхідно розкислювати поливши розчином негашеного вапна (100 г вапна на 5 л води на 1 кв.м)
Аматорське вирощування мікоризних та інших ґрунтових грибів не дає гарантованого результату, через те, що урожай грибів сильно залежить від погодних і багатьох інших факторів. Проте, якщо «набити руку», набути достатнього досвіду у вирощуванні мікоризних грибів, а також якщо старанно працювати можна розраховувати на непогані результати.
Врожайність з 1 пакету міцелію, висадженого в 50 кг зволоженого субстрату до 27 кг якісних грибів товарного вигляду.
Вирощування на деревині.
Цей спосіб являє собою використання деревини. У домашніх умовах опеньок зимовий вирощують на деревині листяних порід осики, тополі, верби, берези, каштану, горіху, яблуні, сливі, та ін. Деревину використовують як зрізану у вигляді пеньків, так і на корені живого дерева. На відстані 15-20 см один від одного роблять пропили або свердлять отвори глибиною 3-5 см і діаметром 2-3 см. По всьому периметру пенька пропили або отвори заповнюють грибницею. Або розколоти пеньок вздовж, насипати тонкий шар міцелію, скласти половинки й туго скрутити дротом. Гриби, висаджені на деревині, ростуть 5-6 років.
Одного пакету достатньо на 60-70 кг деревини.