Міцелій Підберезник звичайний, 10 г
Підберезник звичайний — вид губчастих шапинкових грибів роду Лекцінум, або обабок (лат. Leccinum) сімейства болетових. Підберезник (березовик) в природі росте з початку літа до пізньої осені в листяних, головним чином березових, і змішаних лісах поодиноко і групами. Дуже часто росте по краях лісових доріг. Капелюшок до 15 см в діаметрі, напівкулястий, пізніше подушкоподібний, голий або тонковолосний, сухий, в сиру погоду трохи слизький, різного кольору, від світло — сірого до темно-бурого, майже чорного. М'якуш білий, на розломі кольору не змінює, іноді трохи рожевіє, з приємним грибним запахом і смаком. Трубчастий шар легко відшаровується від м'якоті, білуватий, потім сіруватий, іноді з темними бурими плямами. Ніжка довжиною до 15 см, діаметром до 3 см, суцільна, циліндрична, внизу трохи розширена, білувата, покрита лусочками від сірого до темно-коричневого кольору, у старих грибів жорстка, волокниста. Споровий порошок білий або світло-оливковий. Молоді підберезники — смачні їстівні гриби, можуть використовуватися без попереднього відварювання для приготування гарячих страв, для засолу, маринування і для сушіння. Старі підберезники стають водянисто-м'якими, з жорсткою задерев'янілою ніжкою. Можна використовувати не червиві капелюшки таких грибів для тушкування, смаження.
ІНСТРУКЦІЯ З ВИРОЩУВАННЯ
Вирощування підберезника звичайного на присадибній ділянці.
На площі 2,5-3 кв.м зробити поглиблення на 30 см і наповнити поживною сумішшю.
I шар — (вистилається на дно) — опале листя, трава, тирса або кора деревини (10 см).
II шар — гнойовий перегній або земля, забрана під деревами (10 см).
Потім рівномірно по всій площі розсипати зерновий міцелій.
III шар — знову рослинні залишки, як і в I шарі, тільки товщиною 3 см.
IV шар — ґрунт (3-5 см).
Після посіву зволожувати крапельним способом. При сухій погоді високій температурі зволожувати в міру потреби як до появи грибів, так і під час їх росту. Перші гриби порадують вас вже через 1,5-2 місяці, потім будуть з'являтися кожні 1-1,5 тижня. На відкритому ґрунті ростуть з травня до пізньої осені. Живе грибниця до 5 років.
У приміщенні гриби можна спробувати виростити таким же способом, як і печериці, але результати будуть значно гірше, ніж на відкритій ділянці; ймовірність схожості також знижується. Ростуть гриби при температурі від +5° до +30°C, оптимальна температура від +12° до +26°C. У грибів немає періоду вегетації, тому вирощувати їх можна в будь-який час року.