Гарбуз Люффа, 10 нас. (еко губка)
ОПИС
Люффа (гарбуз-мочалка) — однорічна тропічна ліана родини гарбузових. Вегетаційний період - 200 днів. Огудини люфи завдовжки від 2 до 15 м. Листя округле, 5-9-лопатеве, 15-25 см завширшки. Люффа має здатність обвивати будь-які опори. Утворює плоди схожі на гладенькі або ребристі огірки довжиною до 70 см, більш як 10 плодів на одному пагоні. Молоді плоди (8-10 днів) на смак схожі на кабачок, мають неповторний запах, вживаються у смаженому, тушкованому, відварному та консервованому вигляді. Зрілі плоди – тверді, сітчасті, волокнисті всередині, саме з них роблять екологічно чисті та зручні мочалки. Їх очищають від оболонки та насіння, волокна проварюють та просушують, після чого їх можна використовувати для створення натуральних губок. Насіння люффи містить олію, придатну для технічних цілей.
ВИРОЩУВАННЯ
Насіння люффи висівають у контейнери, заповнені поживним субстратом, наприкінці лютого або на початку березня. Сходи регулярно поливають і раз на 4 тижні підживлюють. Наприкінці травня їх переносять у відкритий прогрітий ґрунт. Для люфи вибирають суглинки або супіски з гарним запасом поживних речовин та швидким відведенням води. Застою вологи біля коріння вона не любить. Сорт дозріває тривалий час, наприкінці літа овочі будуть готові до збирання.
- Насіння: сортове
- Термін дозрівання: середньопізній