Бамія, 15 нас.
ОПИС
Бамія - (гібіск їстівний, окра, ґомбо, баня) - однорічна рослина з прямим стрижневим коренем і розгалуженим прямостійним стеблом заввишки від 30 до 200 см. Листки великі, чергові, з ніжкою, 5-7-лопатеві, злегка опушені. Квітки великі, поодинокі, розташовані в піхвах листя, жовті, на коротких квітконіжках. Цвіте в липні. Рослина світлолюбна і теплолюбна, посухостійка, вимоглива до родючості ґрунту.
Молоді зав’язі бамії мають ніжну консистенцію, вони поживні та приємні на смак. Вони містять багато слизових речовин, пектин, цукор, крохмаль, вітаміни С і вітаміни групи B, жир, мінеральні солі, каротин. Використовують бамію в дієтичному харчуванні при виразці шлунку і гастритах, кашлі. Споживають недостиглі 3-6-денні зав’язі в тушкованому, вареному, смаженому вигляді. Готують з них супи, гарніри та самостійні блюда зі сметаною, яйцем, вершковим маслом і сухарями, салати. Зав’язі консервують, сушать, маринують, заморожують. Збирати продукцію починають у липні через кожні 2-3 дні.
ВИРОЩУВАННЯ
Насіння проростає при температурі +12-15°C через 10-15 днів. Оптимальною є температура +20-30°C. Молоді рослини гинуть при 0°C. Протягом 25-30 днів рослини розвиваються повільно, вимагають гарної аерації та зволоження ґрунту. Вирощують бамію на добре освітлених ділянках з легкими родючими ґрунтами. Під зяблеву обробку вносять 4 кг/кв.м перегною і мінеральні добрива. Сіють у квітні-травні після дворазового розпушування ділянки за схемою 30x20 см. Норма висіву насіння становить 5-8 г/кв.м, глибина загортання – 4-6 см. Протягом 20-30 днів проводять розпушування міжрядь через кожні 10 днів і поливають з нормою 7 л/кв.м. Потрібно поливати бамію також і в період цвітіння.