Меліса, 0, 2 г
ОПИС
Меліса – цілюща й неймовірно ароматна багаторічна рослина висотою 40-60 см. Цвіте з липня по серпень скоромними запашними біло-рожевими квітами, які чудово приваблюють бджіл. Яскраве світло-зелене листя багате ефірними оліями з приємним насиченим цитрусовим ароматом, його додають у салати, страви з риби, м'яса, печених овочів і консервації, заварюють чай. Меліса містить вітамін С, вона допомагає при застудах, нервових напруженнях, стабілізує і заспокоює травлення, зменшує головний та зубний біль. Для тривалого використання мелісу висушують і вона не втрачає своїх смакових та лікувальних властивостей при заварюванні.
ВИРОЩУВАННЯ
Мелісу легко вирощувати. Надворі насіння висівають у відкритий вологий дренований ґрунт з травня по серпень, присипаючи легким компостом або вермикулітом. Проростання відбувається при температурі 20°C і займає до 3 тижнів. Завжди тримайте ґрунт вологим упродовж періоду росту. Розсаду можна вирощувати в парнику або на підвіконні з ранньої весни, у фазі двох листочків саджанці пересаджують в окремі горщики, а, коли мене загроза заморозків, висаджують надворі на відстані 40 см один від одного. Меліса чудово росте на відкритих сонячних ділянках. Підрізайте мелісу після цвітіння для уникнення самосіву й для симуляцій росту свіжого листя.