Полин, 0, 1 г
ОПИС
Полин (нехворощ) — рослина висотою 50—200 см. Використовують для надання смаку та запаху маринадам, соусам, додають до страв із дичини, м'яса. Добра медоносна рослина. На відміну від полину гіркого не впливає на якість молока і молочних продуктів. Полин поліпшує апетит і травлення, регулює менструації, використовується як болезаспокійливий, глистогінний, загальнозміцнювальний, заспокійливий і протиспазматичний засіб.
ВИРОЩУВАННЯ
Полин віддає перевагу сухим ґрунтам, висівають його в напівтеплий парник у суху землю. Краще робити це у квітні. Посівам потрібне світло й помірна температура. У стадії розвитку у сходів двох перших листків їх розсаджують по 1-2 штуки в горщики діаметром 7-9 см. Коли мине загроза поворотних заморозків, розсаду висаджують у відкритий ґрунт. Ділянка для полину потрібна сонячна, з бідним, добре дренованим нейтральним ґрунтом, у який під перекопування для пухкості додають пісок. Розташовують сіянці на відстані 40 см один від одного. У полину гіркого є властивість швидко розростатися, захоплюючи не призначені для нього території. Щоб цього не відбувалося, доцільно висадити розсаду полину в глибокі контейнери, а потім закопати їх у саду. Поливань полин гіркий практично не потребує, навпаки, від вологи його листя і пагони можуть позбутися свого сріблястого опушення, позеленіти та втратити привабливість. Тому поливають рослину тільки в затяжну посуху.