Цибуля Франциско F1, 1 г
ОПИС
Франциско — високоврожайний середньоранній сорт ріпчастої цибулі. Тривалість вегетаційного періоду 110 днів. Рослина потужна, має розвинений листовий апарат світло-зеленого кольору. Цибулини великі, округлої форми, однакові за розміром з міцними покривними лусками золотисто-коричневого кольору. Середня маса цибулин 150-180 г, діаметр – 55-95 мм. Зовнішні луски захищають соковитий м'якуш від хвороб і пошкоджень при зборі та транспортуванні врожаю. Внутрішні луски напівпрозорі, хрусткі, солодкуваті на смак. Сорт вирощується в різних ґрунтово-кліматичних зонах, придатний до механізованого збирання. Цибуля придатна для реалізації на свіжому ринку та тривалого зберігання, аж до квітня. Можна вживати в їжу як у свіжому вигляді, так і після термічної обробки.
ВИРОЩУВАННЯ
Вирощують у відкритому ґрунті, розсадним та безрозсадним способом. Насіння проростає при температурі +3-5°C. У фазі 1-2 листків сходи переносять заморозки до -3-5°C. При зимівлі в ґрунті цибуля витримує морози до -15-17°C. Оптимальна для росту цибулі є температура +12-25°C, максимальною +30-35°C. У теплу погоду інтенсивніше розвивається надземна частина рослин, при нижчих температурах — коренева. Цибуля – холодостійка та належать до рослин довгого дня. Вимоги до вологості у рослин цибулі змінюються залежно від росту і розвитку. Найбільша потреба у вологі спостерігається в період проростання насіння. У період достигання цибуля ріпчаста менш вимоглива до вологості. Зниження вологості ґрунту в цей час прискорює достигання цибулин, позитивно впливає на їхню лежкість, запобігає ураженню шийковою гниллю. За відношенням до світла цибуля є вимогливою рослиною, потребує високої інтенсивності освітлення. Цибуля рослина тривалого світлового дня. За тривалого дня (15-16 годин) рослини добре ростуть і формують великі цибулини які добре достигають та зберігаються. Цибулю ріпчасту потрібно вирощувати на родючих ґрунтах, достатньо забезпечених поживними речовинами та водою. Непридатні для її вирощування важкі, перезволожені та кислі ґрунти. Рослина дає гарні врожаї при внесених оптимальної кількості мінеральних добрив.
- Насіння: сортове
- Оптимальна температура проростання, °C: 12-25
- Кількість днів від висіву до сходів: 11-16
- Вид: ріпчаста
- Термін дозрівання: середньоранній
- Виробник насіння: "Hazera" Нідерланди